distribució farmacèutica

L’actual model de farmàcia, pendent dels canvis en la distribució farmacèutica

  • Les fusions en distribució amenacen la proximitat amb la farmàcia i el seu marge de negociació.
  • Distribuïdores farmacèutiques com Disfaro estan a l’expectativa de com evoluciona el sector de la distribució a Espanya en relació a les concentracions del sector i aposten per mantenir un model competitiu i just per a tots.

Dimarts 9 de maig de 2017. El sector de la distribució farmacèutica a Espanya s’enfronta actualment a un procés de reflexió i canvi amb la unió de cooperatives i l’aguait de les multinacionals. No obstant, algunes distribuïdores farmacèutiques alerten dels riscs de la concentració per a la relació amb les farmàcies i assenyalen la pèrdua de proximitat i de possibilitat de negociació d’aquestes.

Manel González, administrador de Disfaro, distribuïdora farmacèutica que opera a Catalunya i l´única empresa de capital privat d’àmplia gama amb dos centres de distribució a Catalunya, assegura que “les grans fusions i les multinacionals van en detriment de la competitivitat entre les distribuïdores afectant al marge del farmacèutic” i ha afegit que “a les farmàcies no els hi deixaran gaire marge de negociació i hauran d’acceptar les noves condicions, és a dir “cafè per a tots””.

La pèrdua de proximitat amb les farmàcies és un dels principals problemes de les fusions en distribució, reconegut fins i tot pels seus partidaris. A això s’hi ha de sumar que una falta de diversitat en el sector de la distribució farmacèutica “farà que la competitivitat sigui gairebé nul·la i això repercutirà negativament a les farmàcies, afectant a preus i marges”, indica Manel González. Fins i tot per a les pròpies distribuïdores farmacèutiques, la concentració suposa un risc, ja que s’han de prendre decisions difícils, adaptant-se a una nova companyia i intentar integrar-hi les particularitats de les diferents empreses. Tot l’esmentat provoca incertesa en el sector.

 

 

El model de distribució ha de prioritzar primer el servei, l’eficàcia i el subministrament de medicaments a totes les oficines de farmàcia i, al mateix temps, vetllar pels interessos del ciutadà prioritzant el model actual de farmàcia com el seu agent sanitari més proper. Perquè les oficines de farmàcia puguin seguir oferint aquest model “la clau és oferir un servei de proximitat, diversitat i assessorament a les farmàcies sense deixar d’oferir la qualitat en el servei”, exposa l’administrador de Disfaro. En aquest context, per a les empreses distribuïdores també és important mantenir el Certificat de Bones Pràctiques de Distribució Farmacèutica (BPD) com a garantia de qualitat i confiança. Manel González ha manifestat que “Disfaro té les BPD que certifiquen l’excel·lència en el funcionament de tots els àmbits de la distribució, a més de garantir sempre la traçabilitat del producte en tota la cadena de subministrament”.

“Disfaro treballa per ser un magatzem punter en proximitat i qualitat en el servei sense obligar a l’oficina de farmàcia a grans volums de compra per tenir el mateix servei de qualitat” ha explicat l’administrador de la distribuïdora. Per a Manel González “el ser de Disfaro és ser pròxim i no imposar una xifra mínima de compra a les oficines de farmàcia, garantint sempre el tracte personalitzat sense aplicar cap càrrec logístic”.

Mantenir un model de distribució pròxim a les oficines de farmàcia i avalat pel certificat de Bones Pràctiques de Distribució és essencial per a garantir l’accés segur i eficaç de la població al medicament.

 

Posted in ACTUALITAT.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

five + fifteen =